fbpx

Blog

Doar nebunii merg la psiholog!
Ochii larg închiși

„Doar nebunii merg la psiholog!”

„Doar nebunii merg la psiholog”!

E o afirmatie pe care cu totii am auzit-o, insa ce e nebunia? Aceasta eticheta nici macar nu exista ca si diagnostic. Sanatatea mintala este si ea, ca si cea fizica ceva de care trebuie sa ne ingrijim, pentru care trebuie sa depunem un oarecare efort ca sa o mentinem in parametri optimi sau sa o redresam. In prezent exista solutii pentru aproape orice problema de sanatate mintala, iar sedintele de psihoterapie sunt utile in foarte multe situatii.

Oamenii care merg in cabinetul unui psiholog sunt cei care vor sa-si imbunatateasca viata. Psihoterapia este utila in tulburari emotionale si mintale usoare, moderate sau severe si vine la pachet cu dezvoltarea personala, cu autocunosterea. Depresia, anxietatea, atacurile de panica, adictiile, fobiile sunt cateva dintre problemele care pot fi rezolvate cu ajutorul psihologului. 

Cei care nu sunt fericiti in viata de familie sau in relatii pot de asemenea sa primeasca ajutor intr-un cabinet de psihoterapie, la fel ca si cei care au pierdut pe cineva drag sau cei care vor sa ajusteze anumite comportamente.

In cabinetele de psihoterapie nu veti auzi cuvintele “Nebun sau Nebuna”, iar psihologul va pune limite clare in folosirea acestor cuvinte.

Doar nebunii merg la psiholog!

Ce inseamna de fapt nebun din punct de vedere comunicare?

Alaturarea prefixului ne si a adjectivului bun atunci cand vorbim despre un obiect, fenomen sau o fiinta. Defineste calitatea de inutilitate, defect sau exceptarea unui standard. Cine poate evalua ca un om nu este bun in totalitatea functiilor proprii sau in totalitatea vietii? 

Poate in anumite situatii ne lipsesc abilitati, informatii, capacitati sau experiente, insa cu siguranta in toatalitatea existentei noaste suntem buni. Altfel nu am fi supravietuit si simpla supravietuire arata ca esti bun sa existi, iar daca ai dificultati poti sa inveti, sa te dezvolti sau sa faci fata oricarui obstacol.

De ce se vede ca o stigmatizare necesitatea de a ne ingriji de sanatatea mintala?

Sanatatea mintala este tot sanatate! Atunci cand ne doare o masea mergem la medic, nu-i asa? Doctorul se ocupa de sanatatea fizica. Dar unde ne ducem cand ne doare sufletul?

Desi numarul celor care apeleaza la „doctorii de emotii” a crescut in ultimii ani, inca exista retinerea de a apela la acestia.

Sa asteptam ca problemele sa treaca sau sa dispara este egal cu a ignora semnalele ca sanatatea ne este in pericol. Exista convingeri din cauza carora oamenii nu merg la psiholog, iar acestea sunt cat se poate de daunatoare intrucat, ca orice alta afectiune netratata si afectiunile psihice se cronicizeaza.

Daca esti puternic, n-ai nevoie de psiholog. Daca ai nevoie de psiholog inseamna ca esti slab!

„Daca esti puternic, n-ai nevoie de psiholog. Daca ai nevoie de psiholog inseamna ca esti slab!” 

Oamenii care au o problema emotionala si o constientizeaza sunt oameni cu adevarat puternici. Este nevoie de foarte mult curaj sa admiti ca ai o problema. Sigur, nimanui nu-i place sa-si recunoasca partile mai putin frumoase, dar sa mergi la psiholog pentru ca ti-ai dat seama ca ai o problema este un act de asumare, este o declaratie de putere. 

Sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie de el este o trasatura a oamenilor puternici, care sunt capabili sa se accepte ca fiind imperfecti si vulnerabili.

Da! In societatea moderna, perfecta, iti trebuie multa putere si curaj sa recunosti ca esti OM. E mult mai usor sa te crezi Dumnezeu, pentru ca acesta este perfect, nu sangereaza.
In Grecia antica, se spunea ca Zeii ii invidiaza pe oameni pentru ca ei pot sa se Indragosteasca si sa Moara, adica ii invidiau pentru imperfectiune.

„Am prieteni! De ce sa ma mai duc la psiholog?” 

O alta convingere care nu e deloc utila. Psihologul nu inlocuieste prietenii, iar prietenii nu inlocuiesc psihologul. Psihoterapeutii sunt niste profesionisti care au ani buni de studii si experiente, metode si tehnici de ameliorare si rezolvare a problemelor emotionale si mintale. Psihologii folosesc stiinta in gestionarea dezechilibrelor emotionale, de relationare sau de comportament. Terapia cu un psiholog are ca scop rezolvarea problemelor si schimbarea, evolutia catre o alta versiune a noastra. Ajungem sa fim bine noi cu noi insine prin eforturi personale, ghidati de specialist.

Am prieteni! De ce sa ma mai duc la psiholog?

A intelege ce ti se intampla si de ce simti ceea ce simti este esential in a avea echilibru mintal si emotional. Trecutul, prezentul si viitorul pot fi in armonie. Emotiile pot fi constientizate si educate, gandurile pot fi intelese si schimbate, comportamentele pot fi imbunatatite si controlate.

A merge la psiholog este un act de vointa, de curaj si de asumare. Psihoterapia se concentreaza pe echilibrarea starii emotionale si cognitive si trebuie inteleasa ca atare.

vointa curaj asumare

Scrie-mi un mail

salut@dezvoltam.ro

Trimite-mi un mesaj pe WhatsApp

0730960000
%d blogeri au apreciat: