Mentor, Mentorship, Mentoring
Ulise, celebrul personaj din mitologia greacă, plecat la război, a desemnat un Mentor care să se ocupe de fiul lui, Telemach. Aceasta este cea mai veche mențiune a conceptului de Mentor.
Cuvântul Mentor se referă la o persoană educată, specializată într-o anumită disciplină sau mai multe și care îndrumă pe altcineva, care poate fi un lider spiritual și care inspiră susținând evoluția.
În dicționar, „Mentor” înseamnă îndrumător, călăuzitor, conducător spiritual, educator. Mentoratul este un „proces de susținere a evoluției unei alte persoane”, potrivit unei definiții moderne.
Ce face un Mentor?
Așadar, Mentorul este un om care ajută alt om să treacă printr-un proces de tranziție pentru a face față unor situații noi în circumstanțe personale, de carieră sau în dezvoltarea personală.
Mentorul este cineva care a trecut deja cu succes prin experiențele pe care tu abia acum le întrezărești sau pe care îți dorești să le ai. Un mentor bun înseamnă economie de timp, de bani și, nu în ultimul rând, înseamnă că poți să ajungi mai repede acolo unde îți dorești.
Mentorul joacă un rol esențial în dezvoltarea personală și profesională a unei persoane, oferind îndrumare, suport și expertiză. Printre principalele responsabilități și activități ale unui mentor se regăsesc:
- Mentorul împărtășește cunoștințele, experiența și înțelepciunea acumulată pentru a ghida mentee-ul în diverse aspecte ale vieții sale, fie că este vorba de carieră, educație sau dezvoltare personală.
- Mentorul ajută la dezvoltarea abilităților profesionale și personale ale mentee-ului, oferind feedback constructiv și strategii de îmbunătățire.
- Mentorii încurajează și susțin mentee-ii, ajutându-i să-și construiască încrederea în sine și să rămână motivați în atingerea obiectivelor lor.
- Ajută la stabilirea de obiective realiste și oferă suport în planificarea pașilor necesari pentru a le atinge.
- Introduce mentee-ul în rețele profesionale relevante și îl ajută să stabilească conexiuni valoroase în domeniul său de interes.
- Prin propriul comportament și atitudine, mentorul servește drept model de rol pentru mentee, demonstrând profesionalism și etică.
- Pe lângă aspectele profesionale, mentorul poate oferi și îndrumare în probleme personale, ajutând la dezvoltarea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea personală.
- Oferă suport în identificarea și abordarea provocărilor și problemelor întâmpinate de mentee.
- Oferă feedback regulat și constructiv, ajutând mentee-ul să-și evalueze progresul și să identifice domenii de îmbunătățire.
- Încurajează mentee-ul să reflecteze asupra experiențelor sale și să învețe din ele și să-și ia singur deciziile.
Cum știi dacă ai nevoie de un mentor?
După cum ai înțeles deja, înainte să te gândești dacă ar fi util să ai un mentor, este necesar să știi în ce anume latură a vieții vrei să te dezvolți, să crești, să evoluezi. Fie că e vorba despre zona profesională, de cea de afaceri, de cea personală sau de cea spirituală, doar tu poți să stabilești în ce direcție vrei să te îndrepți, ce anume vrei să obții. Este vorba despre a avea un scop pentru o anumită arie a vieții, în atingerea căruia simți că vrei să fii ghidat. Este de reținut că mentorul te va privi ca pe un tot, așa cum și ești. Niciodată nu va aborda zona pe care vrei să o dezvolți ca fiind separată de restul ființei tale.
Să spunem că îți dorești să te dezvolți personal, să te cunoști mai bine, dar nu știi cum să o faci. Ai citit zeci de cărți, ai participat la multe workshop-uri, ai ascultat sute de înregistrări și sfaturi, dar te afli în acelasi loc, derutat, confuz. Cu alte cuvinte, ai acumulat multe cunoștințe, dar nu reușești să le pui în practică, să le faci utile. „Un mentor este cineva care vede în tine mai mult talent și mai multe abilități decât vezi tu în tine însuți și te ajută să le pui în valoare”. (Bob Proctor)
Mentoratul este o relație de învățare și dezvoltare bazată pe obiective și este întotdeauna una de încredere, care îți oferă o anumită siguranța la nivel mental.
Ce ți se întâmplă când ai un mentor?
Când ai un Mentor nu mai poți da vina pe lucruri din exterior, ci vei fi nevoit să-ți asumi, să depui efort, să ieși din zona de confort pentru a te îndrepta spre atingerea scopului tau. El știe că poți pentru că a trecut deja prin ceea ce treci tu. Experiențele trăite conștient au o valoare uriașă, iar un mentor e gata să împărtășască cu tine experiențele proprii, să-ți arate scurtăturile.
Până și cei mai cunoscuți oameni din lume au mentori, iar asta este cât se poate de firesc, ba chiar necesar și nicidecum ceva despre mândrie și fală.
„Arată-mi o persoană de succes și îți voi arăta pe cineva care a avut influențe pozitive reale în viața lui. Nu-mi pasă ce faci pentru a-ți câștiga existența. Dacă o faci bine, sunt sigur că a fost cineva care te-a încurajat sau ți-a arătat calea. Un Mentor.” (Denzel Washington)
În căutarile tale despre tine ai descoperit că ai o mulțime de valori personale, dar nu știi cum să le folosești, cum să le pui în slujba celorlalți astfel încât să ajungi la succes.
Mentorul te ghidează către succes, te ajută să înveți cum să transformi valorile tale în instrumente reale. Lucrând cu un mentor îți vei întări încrederea în sine, lucru atât de important în atingerea succesului pe orice plan. Încrederea în sine este mai importantă decât talentele tale, decât abilitățile tale, iar mentorul te va ajuta să ai încredere la fiecare pas nou. Emoțional și spiritual vei ști că el este alături de tine, iar la nivel mental vei ști că el îți arată calea deja cunoscută de el.
Încredere, maturizare
Odată ce vei avea încrederea necesara în tine, deciziile și acțiunile vor veni ca și rezultate firești și vor fi cele potrivite pentru tine.
Este ca atunci când un tată își învăța copilul să meargă pe bicicletă. Copilului îi e teamă că va cădea, că se va lovi, că nu va putea să o facă singur. Tatăl, mentorul îi va da copilului sfaturile și îi va arăta cum să o facă pentru că el știe deja cum să meargă pe bicicletă. Mentorul va fi modelul. Copilul, persoana mentorată, va căpăta încredere în forțele proprii pentru că i se va arăta că are deja în el tot ce e necesar ca să reușească și va ști că nu este singur în noua experiență care îl scoate din zona de confort.
Alături de un mentor îți vei asuma responsabilitatea propriei vieți și vei învăța că tu poți alege și decide ce trăiești. El te va ajuta să rămâi constant și responsabil și să treci la urmatorul nivel din viața ta. Datorită experienței vaste, mentorul vede orice situație din afara sferei emoționale și este gata să-ți ofere o perspectivă diferită. Îți va împărtăși cunoștințele, abilitățile și experiențele personale, astfel încât tu să înțelegi că se poate, să ai încredere că vei reuși și să acționezi în atingerea obiectivului tău.
Mentoratul este doar pentru adulți?
Indiferent de vârstă sau de etapa din viața în care se afla un om, un program de mentorat aduce întotdeauna beneficii. Mentoratul este despre dezvoltare personală, despre evoluție, despre a deveni mai bun ca și tot, ca și ansamblu, este despre cunoașterea potențialului personal si a stimei de sine și despre a deveni o persoană în cea mai bună versiune a ei.
Pentru un copil, mentorul va însemna suport necondiționat. Copilul/elevul va ști că mentorul său îl poate sfătui, ghida și îi poate arăta cum să reușească în ceva anume. Mentorul îl va ajuta pe cel mic să-și găsească motivația, resursele și modalitatea prin care să ajungă la rezultatul pe care și-l dorește, la atingerea obiectivului personal.
În viața unui adolescent, mentorul potrivit poate avea un impact pozitiv imens. Adolescența este perioadă din viață cand a fi văzut, acceptat, ghidat, susținut și încurajat este mai important ca în orice altă etapă. Mentoratul are la baza o relație de încredere necondiționată, iar un mentor bun este și un psiholog cu o vastă experiență. Un adolescent care este înțeles și care are încredere este pe cea mai sigură și scurtă cale spre cea mai bună variantă a lui ca adult în devenire.
Dacă vă întrebați de ce copiii și adolescenții, chiar și adulții nu renunță la telefoane și calculatoare și nu ați găsit încă raspunsul, vă invit să vă gandiți la ce alternative le oferiți.
Care este beneficiul lor? Ce compensează ei prin timpul petrecut în spațiul virtual? Ce caută ei? Care sunt întrebările lor?
O parte din răspunsurile la aceste întrebări le regăsesc atunci când vorbesc cu cei ce au trecut prin programele de mentorat:
„Îmi găsesc raspunsurile despre cum pot să mă integrez și cum să mă comport ca adolescent…”
„Căutam oamenii care sunt în aceeași situație cu a mea și mă confundam cu ei…”
„Încercam să înțeleg ce întrebări aș putea să-mi pun despre mine…”
„Încercam să-i copiez pe alții..”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.