fbpx

Blog

Alter Ego
Ochii larg închiși

Ce este un alter ego, la ce te poate ajuta și în ce capcane te poate duce

 În general, alter ego-ul se referă la acea personalitate necunoscută din interiorul nostru care se manifestă din când în când. Termenul de alter ego a fost inventat de filozoful Marcus Tullius Cicero și se traduce prin „celălalt eu” sau „al doilea eu”. Existența unui „alt eu” a fost recunoscută pentru prima dată în anii 1730. Anton Mesmer a folosit apoi hipnoza pentru a separa alter ego-ul. Aceste experimente au arătat existența unui alt comportament, diferențiind personalitatea individului la trezire și cea a individului sub hipnoză. Pentru majoritatea actorilor sau scriitorilor, alter ego-ul este un concept familiar. Foarte mulți dintre marii artiști și-au asumat un alter ego pentru a se dezvolta din punct de vedere artistic și a-și duce opera la un alt nivel.

Ideea de alter ego, a celuilalt eu, nu este de ieri de azi, ci a frământat omenirea în ultimii două  mii de ani. De-a lungul timpului, psihanaliza a încercat să-i găsească originile în inconștient, deci cu alte cuvinte, alter egoul ar fi o manifestare a ceea ce este dincolo de conștiință. Un alter ego depășește cu mult granițele unei personalități paralele. Acesta implică asumarea unei noi vieți total diferite de cea principală, care poate ține de la câteva minute până la zile, deoarece trebuie să coexiste cu personalitatea sau viața originară.

Untitled design 1 3
Ce este un alter ego, la ce te poate ajuta și în ce capcane te poate duce 4

Beneficiile unui alter ego

 

Avantajele plămădirii unui alter ego au fost semnalate de psihologul american Ethan Kross. În 2017, alături de echipa sa, a publicat un articol în revista Child Developmet, care analiza pe larg „Efectul Batman”. Kross a descoperit că puștii care și-au asumat o personalitate secundară, în cazul de față eroul Batman, au dobândit unele modificări ale comportamentului care au dus la schimbarea nivelului de perseverență și concentrare. Acest proces a fost botezat auto distanțare și reprezintă capacitatea de a reflecta asupra experienței dintr-o perspectivă psihologică diferită. Principalele beneficii atunci când plămădim un alter ego sunt:

 

  • Ne eliberează de sub jugul tensiunilor și al grijilor cotidiene;
  • Îmbunătățește performanțele și ajută la atingerea obiectivelor;
  • Este un instrument excelent pentru a face față stresului;

Există și consecințe negative?

 

Până acum am văzut doar efectele pozitive pe care le implică alter ego-ul. Dar asumarea unui alt sine poate avea consecințe negative? Aici, răspunsul este diferit de la caz la caz. Dacă procesul asumării este realizat în deplină conștiență, dacă repercusiunile comportamentului și relația acestuia cu realitatea sunt înțelese, și dacă acest exercițiu este unul strict terapeutic, atunci nu trebuie să ne facem griji. Cât timp suntem în control, nimic rău nu se poate abate asupra noastră. Dar când cerințele de mai sus nu sunt îndeplinite, atunci exercițiul poate avea consecințe care pot duce la tulburări de personalitate precum: tulburare disociativă de identitate, Tulburare de personalitate histrionică, tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă, tulburarea de personalitate antisocială, etc. Dacă nu suntem atenți, celălalt sine poate fuziona cu personalitatea noastră reală sau mai rău, o poate înlocuii.

La ce ajută construirea unul alter ego?

De cele mai multe ori construirea unui alter ego este o resursă cu scopuri terapeutice. Acest alt sine te poate determina să faci anumite lucruri pe care în mod normal nu le-ai putea face. Construirea unui alter ego este menită să ne elibereze de limitările impuse de ego. De exemplu, o persoană introvertită ar putea să inventeze un alter ego pentru a se expune onor situații în care trebuie să interacționeze cu alți oameni. Dacă alter ego-ul este construit în mod conștient și cu scopuri sănătoase, acesta poate să devină o resursă excelentă de a evolua și de a trăi mai bine. În cazul în care nu te simți bine alături de noul alter ego, nu este obligatoriu să-l păstrezi, poți construi oricând altul mai bun.

Scrie-mi un mail

salut@dezvoltam.ro

Trimite-mi un mesaj pe WhatsApp

0730960000

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: