Petrecerea debutase de mai bine de o oră. Lumea dansează, socializează, râde, iar atmosfera este cât se poate de relaxantă. Aflată pe bancheta din spate a taxiului, Oana pregătește ultimele detalii legate de intrarea triumfală pe care și-o dorește. A petrecut două ceasuri la coafor, a îmbrăcat cea mai scumpă rochie din garderobă, și-a încărcat degetele cu cele mai prețioase inele, acum nu mai trebuia decât să-și facă intrarea. Deja avea în cap privirile pline de invidie ale colegelor care nu se puteau ridica la nivelul ei și ochii aprinși ai bărbaților care nu o slăbeau o clipă. În cele din urmă, taxiul se oprește în fața localului. Oana face câțiva pași, pune mâna pe clanță, respiră adânc, asemeni cântăreților care se pregătesc să înceapă spectacolul și intră cu replica: ,,Gata, nu-i nevoie să mai așteptați sunt aici!”
Ceea ce ați citit mai sus este manifestarea plenară a unei persoane care are o tulburare de personalitate histrionică. Atât femeile cât și bărbații care se confruntă cu această maladie, nutresc nevoia constantă de a fi mereu în centrul atenției. Aceste persoane simt că ele trebuiesc ascultate mereu, consideră că doar ele au ceva de spus, că merită să fie ajutate oricând, iar nevoile lor sunt mai presus de ale celor din jur. Pentru a fi sigure că au parte de atenția interlocutorilor, vor apela la tot felul de strategii, pornind de la aspectul fizic (haine, coafură, machiaj, accesorii etc.) ajungând până la comportamente de o teatralitatea excesivă. Conform Manualului de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale, ediția a V-a, o persoană cu tulburare histrionică prezintă următoarele caracteristici:
-
- Se simte incomodă dacă nu se află în centrul atenției;
- Afișează o trecere rapidă de la o emoție la alta și exprimă emoții superficiale;
- Atunci când se exprimă verbal urmărește cu orice preț să impresioneze audiența;
- Exprimarea emoțiilor este exagerată, teatrală și dramatică;
- Are aceste trăsături cel puțin din tinerețea timpurie și se manifestă așa în toate situațiile de viață;
Adesea, histrionicul își va fabrica un trecut fascinant pentru a stârni atenția și empatia celor din jur. Dacă observă că nu rezonați la povestea lui, atunci „vă scoate de la inimă” și vă trece în tabăra celor pe care îi detestă. Nevoia permanentă de atenție și aprobare este foarte obositoare pentru cei din jur. Devine frustrant să-l tot auzi povestind despre ,,aventurile” lui, când de fapt știți că nu-s mare brânză sau când deapănă o dramă chiar dacă în esență nu e mare lucru.
Cum apare tulburarea de personalitate histrionica?
Potrivit unor studii ale psihologului american Jeffrey Young, tulburările de personalitate apar datorită modului nesănătos și irațional al individului, de a percepe, înțelege și a se raporta la realitate. Un rol definitoriu pentru sănătatea mentală a viitorului adult o au experiențele din copilărie. Astfel, în cazul persoanelor cu tulburare histrionică, sunt posibile următoarele scenarii:
-
- Unul din părinți, sau ambii, a manifestat un comportament rece și nu a satisfăcut nevoile emoționale ale copilului. În această situație, copilul a învățat că trebuie să se manifeste exagerat pentru a putea capta atenția părinților. Odată ajuns adult, va considera că aceasta este singura modalitatea prin care poate fi iubit și apreciat de către cei din jur;
-
- Familia l-a iubit și apreciat pe copil în mod condiționat. Copilul a fost privat de acestea în mod necondiționat și le-a primit doar atunci când a satisfăcut unele standarde ale membrilor familiei.
-
- Copilul a avut în familie un părinte cu personalitate histrionică. Crescând cu un astfel de model în față, nu este de mirare că la maturitate va reproduce comportamentul acestuia;
Ce putem face în cazul tulburării de personalitate histrionica?
În astfel de situații persoana trebuie să apeleze la ajutorul unui psihoterapeut. Însă acest lucru devine dificil deoarece persoanele în cauză nu vor recunoaște în ruptul capului că au o problemă și vor refuza din start ideea de a consulta un specialist. Dacă mai și trăiesc într-un mediu care le acceptă modul de a fi, atunci va fi și mai sigură că nu are nevoie de schimbare.
Persoanele cu tulburare histrionică ajung să își pună semen de întrebare atunci când anturajul în care se scăldau începe să nu mai răspundă la comportamentul lor excesiv sau atunci când dezvoltă o altă tulburare precum anxietatea, depresia, tulburare bipolară, etc. Psihoterapia poate ajuta persoana în cauză să înțeleagă pașii care au declanșat tulburarea, dar și modul în care personalitatea le aduce suferință. Dacă știți pe cineva care se confruntă cu această tulburare, ar fi indicat să le fiți alături și să urmați următorii pași:
-
- Dați-le mai multă atenție atunci când se comportă adecvat. Prin acest lucru le arătați că sunt importante chiar dacă nu teatralizează și epatează prin comportament. Când observați că se îmbracă simplu, îi puteți spune că-i stă foarte bine și că-l apreciați pentru alegerea făcută;
-
- Încercați să nu ridiculizați persoana în cauză. Dacă va avea parte de un astfel de tratament, se va înfuria și în unele cazuri poate deveni agresivă. Manifestați o atitudine de înțelegere și comunicați pe un ton calm.
-
- Nu vă lăsați impresionați de comportamentele seducătoare. Persoanele histrionice caută atenție cu orice preț și nu întotdeauna o relație adevărată. Fiți cerebrali și conștientizați că o astfel de persoană trece foarte repede dintr-o stare emoțională în alta și că statornicia afectivă nu este punctul lor forte.
-
- Atenție la persoanele care prezintă gânduri de suicid! Dacă tulburarea histrionică este însoțită de gânduri depresive, persoana în cauză va face scenarii prin care își va curma suferința, iar acestea pot prinde contur în orice clipă.