fbpx

Blog

hipnoza-constient-inconstient
Ochii larg închiși Hipnoza Psihoterapie

Hipnoza este reală? Cum funcționează și ce spune știința?

Hipnoza, între conștient și inconștient

Așa cum o piatră, aruncată în apă, își transferă energia în exterior, sub formă de ondulații în cercuri concentrice, hipnoterapia vă poate ajuta să aduceți vindecarea și echilibrul în viața voastră, ceea ce, la randul său, va aduce vindecarea în viața celor din jurul vostru.

Hipnoza este, în esență, o punte de legatură între părțile conștiente și inconștiente ale minții noastre și se simte la fel ca o stare de vis cu ochii deschiși, în engleză este vorba de acel daydreaming momentul în care tocmai ne-am trezit și chiar înainte de a merge la culcare. Hipnoza este o stare modificată de conștiință și o tehnică psihoterapeutica validată științific, noninvazivă, cu beneficii legate de eliberarea serotoninei și endorfinelor sau, altfel spus, a hormonilor bunăstării, plăcerii și accesării undelor theta. Undele theta sunt atinse în starea de meditație profundă, ajutând la capacitatea de vindecare și accesarea intuiției, oferind o pauză creierului. Acea parte pe care o numim cooling.

Conform British Medical Association, hipnoza “este o stare temporară de schmbare a atenței pacienților în care diverse fenomene pot apărea spontan sau ca reacție la stimuli verbali sau de alta natură”.

Ce sunt Sugestiile?

Sugestia reprezintă o modalitate prin care hipnoterapeutul creează imagini sau tipare mentale care pot influența gândirea, dorințele și sentimentele subiectului și au o eficiență crescută tocmai prin faptul că nu mai sunt blocate în conștiinta. Ghidarea prin sugestii conștiente, conduce la psihoeducație în realizarea obiectivelor propuse.  De exemplu, hipnoterapeutul îi poate sugera persoanei hipnotizate o situație ,,magicã” de genul: ,,Îți imaginezi cum plutești pe un nor de aer cald și treci printr-o furtună puternică, din ce în ce mai puternică, printre nori din ce în ce mai înguști, care îți provoacă subțierea corpului”, ,,Răspunsul la întrebările mele vor fi date din inconștientul tău, ridicând degetul arătător al mâinii drepte sau stângi”, dupa care va fi direcționată către originea conflictului său interior. Cu ajutorul acestei tehnici, o persoană supraponderalã poate descoperi că hrana devine un răspuns pozitiv la orice stare afectivă negativă pe care o trăiește.

 

auto-hipnoza

Hipnoterapeutul este cel care oferă sugestii persoanei aflate în stare de transă hipnotică, îl ghidează și îi facilitează crearea acelui loc securizant personal, cooperarea și încrederea din partea clientului fiind condiții necesare pentru o bună funcționare a întregului procesului. Prin intermediul hipnozei, clientul se relaxează, învață lucruri noi despre sine, descoperă acele gânduri disfuncționale, cu care se sabotează și care îl împiedică în atingerea adevăratului potențial, face legatura dintre gânduri și emoții, simte și întelege în profunzime cauza problemei și poate realiza schimbarea pe care și-o dorește în starea conștientă.

Nivele de Hipnoză

Hipnoza are trei nivele de profunzime: usoară, medie și profundă, în ultima etapă, instalându-se relaxarea completă. Fazele hipnozei sunt: pregătirea subiectului prin discutarea ideilor preconcepute despre desfășurarea procesului propriuzis, urmând inducerea transei prin diverse tehnici, precum numerotarea (Hartland, 1971), cea a levitării brațului, focalizarea asupra unui punct fix, urcarea treptelor, covorul zburator (pentru copii) s.a., în care acesta accesează faza de concentrare a atenției asupra cuvintelor hipnoterapeutului și apoi în faza de relaxare, având o stare de eliberare profundă. Urmatoarea faza este cea în care sunt induse sugestiile hipnotice, persoana intrand, astfel, într-un proces de aprofundare a conținutului transmis, iar spre final, va fi readusă în aici și acum, timp în care facilitatorul numară de la 10 la 1.

Hipnoza are o aplicabilitate practică vastă, fiind utilizată ca metodă de scadere a nivelului de stres, anxietății și depresiei, dar și ca tehnică de ameliorare a durerii în diverse afecțiuni, precum cancerul, leucemia, insomnia, adicțiile (fumatul), tulburările gastro-intestinale, tulburările de alimentație (obezitatea), hepatită, tulburarea de stres acut, sindromul colonului iritabil, afecțiuni ale sistemului nervos central, precum scleroza multiplă. Prin hipnoză stimulăm dezvoltarea creativității și învățarea, creșterea stimei de sine, îmbunătățirea performanțelor în activități sportive, iar în domeniul medical este un bun înlocuitor al anestezicelor totale sau parțiale și vine în completarea sau înlăturarea operațiilor chirurgicale.

Trei regiuni cerebrale, insula anterioară dreaptă, girusul temporal inferior (crearea sentimentului de control) și hipocampul (are rol esențial în memorie, memorare și reglarea emoțiilor, singura parte care generează noi neuroni), sunt activate în timpul hipnozei, ceea ce sugerează că meditația și hipnoza pot diminua nivelul stresului asupra creierului, înlăturând stările depresive, prin reducerea unor simptome precum agitația și ruminația (Yapko, 2001), eliminand disocierea, partea principală a dezvoltării depresiei (Alladin, 1994). Regiunile cortexului frontal dedicate luării deciziilor și analizei cognitive, sunt și ele mai mari la cei care meditează de mult timp, împiedicând declinul natural al grosimii materiei cenușii asociat procesului de îmbătrânire (Grant et al., 2011, Luders et al., 2012).

creier hipnoza

Hipnoza este tehnică folosită pentru a comunica cu diferite părți ale caleidoscopului pe care îl numim minte. Prin inducerea unei „transe” sau „stări alterate”, disocierea produsă permite o mai mare sugestionabilitate, iar hipnoterapeutul i se poate adresa minții inconștiente fără ca mintea conștientă să blocheze comunicarea.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează hipnoza, vă invit să vă imaginați că vă aflați într-o cameră și un miros neplăcut, care va perturba concentrarea. Cauți peste tot în cameră, dar nu poți găsi cauza, așa că speri că va disparea de la sine. În următoarele zile, mirosul este înca acolo și încerci să-l ascunzi în spatele minții, dar continuă să interfereze cu plăcerea ta de zi cu zi. Mai cauți, dar deranjul nu dispare, iar somnul este perturbat. Această situație continuă până când îți modifică unele trăsături ale personalității, astfel
încât prietenii încep să se îngrijoreze cu privire la schimbarea ta dispozițională.

În cele din urmă, decizi să te uiți în afara camerei, sub scări și descoperi niște mâncare rămasă de la un picnic. Imediat te simți mai bine și simți că ai din nou controlul asupra situației. După câteva zile, mirosul dispare complet și totul revine la normal. Problemele noastre sunt adesea asemănătoare cu mirosul neplăcut; ele ne blochează din a fi noi înșine și a ne duce la îndeplinire obiectivele propuse. De obicei, avem tendința de a căuta soluții în locuri pe care le cunoaștem în prealabil, în ciuda faptului că obținem același rezultat. Hipnoza ne ajută să „căutam sub scări” pentru a aduce în mintea conștientă cauza problemei noastre. Este, de fapt, un mod de a învăța despre noi înșine fără a ne afla în conflict sau stare de confruntare.

Hipnoza la copii și adolescenți

Pentru copii și adolescenți, hipnoza este ca un joc în care eroii principali sunt chiar ei. În timpul jocului, pleacă în calatoria magică din interiorul minții lor, întâmpină diverse obstacole și personaje semnificative pe cărările din creier, învață noi metode de autocunoaștere și auto-vindecare pentru a ajunge la destinația finală, unde au de învins un balaur cu capete multiple, fiecare reprezentând câte o emoție negativă sau un obicei nesănătos. La sfârșitul jocului, eroul își va salva mintea din calea obstacolelor și se va pregăti pentru următoarea aventură. În timp ce învață relaxarea, ei obțin ca premiu o poțiune plină cu putere, curaj și energie pozitivă, la care pot apela oricând au nevoie în viața lor de zi cu zi.

hipnoza adolescenti

Mituri

Multe mituri cu privire la hipnoză au gravitat în jurul temerii că nu te mai poți trezi din transă. Acest lucru nu este posibil deoarece starea de relaxare profundă asemănătoare cu somnul poate conduce la adormire, din care organismul se va trezi ca în mod normal.

Alte mituri legate de hipnoza sunt: hipnoza și somnul sunt diferite, chiar dacă trecem natural în fiecare zi prin stări hipnotice atunci cand ne trezim (stare hipnopompică) și înainte de a adormi (stare hipnagogică), dacă nu crezi în hipnoză, nu poți fi hipnotizat.

Scrie-mi un mail

salut@dezvoltam.ro

Trimite-mi un mesaj pe WhatsApp

0730960000