fbpx

Blog

262782655 3027213597517379 8850678259203411681 n edited e1641403322110
Ochii larg închiși Mentoring

Destinul. Și totusi, ce e Destinul?

Destinul!!! Soarta…

Auzim uneori cum unii oameni se plâng că destinul nu le este favorabil, că viața nu le-a dat una sau alta, că cineva i-a adus la disperare sau le-a luat cei mai frumoși ani din viață, că au avut un eșec din cauza cuiva, că nu-și pot face bine treaba la muncă din cauza șefului, și exemplele ar putea continua despre evenimente care au loc din motive imposibil de controlat de către cei care le trăiesc.

Noi, românii, avem chiar și un sinonim pentru destin, soartă, și toți știm că aceste cuvinte se referă la ceva despre viață, însă fiecare înțelege în felul lui noțiunile, în funcție de mulți factori.

Ce e Destinul?

Să fie oare Destinul ceva cu care te naști, dacă tot există proverbul „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”?

Să fie o chestiune religioasă, ca și când o forță superioară nouă, atotputernică și atotștiutoare decide în locul nostru, iar noi suntem doar niște marionete care acționează după un scenariu?

Sau poate o fi ceva legat de Univers și astrele ne-au decis soarta încă din momentul în care am fost concepuți, iar în timpul vieții noastre trebuie să ne găsim menirea, adică să căutăm acel ceva care va îndeplini Destinul?

Din toate aceste întrebări, dacă ar fi să luăm Destinul ca și subiect, pare că el ar fi o sarcină, o treabă importantă de făcut, un job pe care noi nici măcar nu l-am ales, dar pe care suntem obligați să-l facem, că ne place sau nu.

Destinul are istorie

Noțiunea de Destin există de când lumea și pământul și are originea în nevoia oamenilor de a găsi răspunsuri la întrebări existențiale.

De-a lungul secolelor s-au scris multe despre Destin și toate abordările au valoarea lor, rostul lor, indubitabil.

În mitologia mesopotamiană există ideea că Soarta fiecăruia este scrisă, iar în mitologia germanică până și zeii au un Destin. Pentru greci și romani, Destinul era o fatalitate implacabilă, care stăpânea totul și era reprezentat printr-o roată, ca să se înțeleagă că nu era loc de variații, excepții sau schimbări.

Despre Destin au scris Homer în Iliada, Virgiliu în Eneida și mulți alți oameni extraordinari, care ne-au oferit opere inestimabile. Tema destinului a fost prezentă, de-a lungul istoriei noastre, în toate formele de artă, în filosofie, în religie, chiar și în fizică și matematică.

Si totusi, ce e Destinul?

Pe măsură ce am înaintat în evoluție, iar științele despre om s-au dezvoltat, Destinul a căpătat un sens mult mai amplu, mai clar. Acum, Destinul este înțeles ca și suma alegerilor pe care le facem, fără să se nege sau să se excludă definițiile și ideile create de-a lungul secolelor.

Destinul este reprezentat de toate acele acțiuni pe care le-am făcut sau nu le-am făcut și, în același timp, este experiența noastră în lume. Adică, în loc să dăm vina pe cineva sau ceva pentru nereușitele noastre, ne asumăm că suntem cei care decidem cum trăim, ideal fiind să o facem conștient.

Creierul va căuta mereu să ne pună la adăpost de suferință, de durere, de efort și întotdeauna va fi mai ușor să găsim un vinovat pentru orice neplăcere, desigur, în exteriorul nostru. În felul acesta rămânem doar spectatori ai propriei vieți. E mai ușor să trăim în zona de confort și să evităm schimbările, noul, cum ar spune românul – „lasă bre, că merge și așa!”, decât să ne schimbăm noi înșine obiceiurile, convingerile sau alte trăsături de caracter. Toate acestea din urmă presupun efort și consum de energie.

În realitate, suntem arhitecții propriilor noastre vieți, iar ceea ce avem cu adevărat de făcut pentru a trăi viața dorită este să acționăm conștient. Dorințele noastre sunt înțelese cu adevărat doar de noi înșine și pot fi îndeplinite cu adevărat tot de noi.

Destinul

Ceva nu-ți place, nu îți (mai) face bine? Schimbă! Schimbă colegii, jobul, casa, gândurile tale, emoțiile, atitudinea, abordarea. Totul se schimbă oricum, cu sau fără voia ta. Alege să schimbi tu, prin alegerea ta conștientă, ceea ce se întâmplă în tine și cu tine.

E adevărat că asta nu e așa de ușor de făcut precum e de spus, însă de îndată ce vei învăța să trăiești conștient și asumat, vei descoperi că vina nici nu există. Atunci, Destinul va căpăta un sens pozitiv. Ceea ce ai deja în zestrea ta interioară, împreună cu ceea ce alegi să faci ca să-ți îndeplinești dorințele, alături de experiențele pe care le acumulezi în călătoria vieții, te vor duce la împlinirea propriului Destin.

Și totuși… 

Destinul și soarta predestinată sunt concepte filozofice și metafizice care se referă la ideea că evenimentele și cursul vieții unei persoane sunt deja stabilite sau determinate în avans de o putere sau o forță exterioară, cum ar fi zeii, destinul, sau universul. Cu toate acestea, există diferite interpretări și perspective asupra acestor concepte.

Destinul:

  • Interpretarea spirituală: Unii oameni văd destinul ca fiind un plan sau o cale predeterminată a vieții, care cuprinde evenimente majore sau direcții în care o persoană este ghidată sau influențată de forțe sau circumstanțe exterioare. În această interpretare, omului nu îi aparține controlul propriei vieți, acestuia fiindu-i atribuită doar sarcina parcurgerii vieții predeterminate cu condiția respectării unui set de reguli.
  • Interpretarea pragmatică: Alții văd destinul ca fiind rezultatul alegerilor pe care le facem pe parcursul vieții. În această perspectivă, destinul este creat de propriile noastre decizii și acțiuni, iar viața fiecărui individ va fi determinată de liberul arbitru și de asumarea rezultatelor alegerilor făcute.

Soarta predestinată:

  • Soarta predestinată, la fel ca în cazul interpretării spirituale a destinului, sugerează că fiecare aspect al vieții unei persoane, inclusiv acțiunile și alegerile lor, este deja scris într-un mod fix, neschimbabil. Această perspectivă presupune că individul are puțin sau deloc control asupra vieții sale și este complet supus unei puteri supranaturale sau unei forțe universale care decide totul în avans. Această forță are atribute de evaluare atât a modului în care ficare om își duce la îndeplinire sarcinile prestabilite, cât și a obedienței, atitudinii cu care o face.  

Este important de menționat că concepțiile despre destin și soarta variază în funcție de cultură, religie și credințele personale. Unii oameni cred cu tărie în conceptul de destin sau soartă predestinată, în timp ce alții resping ideea că viața lor este deja stabilită și preferă să creadă în liberul arbitru și capacitatea de a lua decizii care le influențează propria cale în viață. De aceea, aceste concepte pot avea interpretări diferite și pot fi subiect de dezbatere în diverse contexte culturale și filozofice.

Noi suntem în armonie cu cei din jurul nostru atunci când putem respecta și aprecia unicitatea realităților oamenilor, indiferent de convingerile personale, religie sau preferințe.

Destin si soarta

Scrie-mi un mail

salut@dezvoltam.ro

Trimite-mi un mesaj pe WhatsApp

0730960000